2012-12-11

Aktualizovaná mapa Marsu


Topographic map of Mars in scale 1 : 7 087 000.
Backround shaded relief map has resolution ~2.25 km/pix on Martian equator. All other basic information about map in english language are directly in the map (in the right lower corner). This is version of the map as 14MB JPG image. PDF version (56MB!) is available HERE.
This is updated version of the map from 11.12.2012.
Map was created by Daniel Macháček (2012).

Je tomu už téměř půl roku od doby, co jsem publikoval svou výškovou mapu Marsu. Protože jsem ji během té doby čtyřikrát aktualizoval, je tady malé zhrnutí a aktualizace pátá. Až na drobné výjimky, jako je třeba posunutí bodu přistání u vozítka Curiosity a použití hodnoty výšky Aeolis Mons z topografických map vytvořených ze snímků kamery HRSC, nedošlo k větším úpravám výškových údajů. Valná většina úprav se týká přidání nových názvů útvarů na povrchu Marsu. Mezinárodní astronomická unie (IAU) schvaluje nové názvy na Marsu docela svižným tempem, takže od časů původní mapy (z 26.6.2012) publikovala již celkem devět sad nových názvů. Zatím poslední sada byla uveřejněna 26. listopadu. Všechny nové názvy se dají nalézt na stránkách U.S. Geological Survey (USGS). Týká se to názvů publikovaných mezi 5.7.2012 (kráter Moanda) a 26.11.2012 (kráter Camichel apod.).

V aktualizacích mapy budu i nadále samozřejmě pokračovat a budou jako doposud k dispozici v původním příspěvku "Topografická mapa Marsu". Vespod příspěvku je tabulka, ve které je vždy napsána aktuální verze. Pokud by byl zájem, můžu na každou novou verzi upozornit novým příspěvkem na blogu, jinak počítám s tím, že nový příspěvek napíšu zase až po několika aktualizacích, či při podstatnějších změnách mapy.

Žádné komentáře:

Okomentovat